De donderdag begon voor mij met een rondje fitness. Dat doe ik vaker om lekker energiek aan de werkdag te beginnen. Daarna stond er een heerlijk ontbijt op ons te wachten, waarvan we volop hebben genoten. Geen brood met hagelslag of kaas, maar een traditioneel Chinees ontbijt dat net zo goed een diner had kunnen zijn!
In de Chinese cultuur staat gastvrijheid hoog in het vaandel. Om de overvloedige maaltijd te verteren, zijn we een rondje door de omgeving gaan wandelen. Het weer is hier nog prima en op straat is het mede daardoor heel levendig. Er wordt her en der gebasketbald, maar je ziet vooral veel mensen die aan het tafeltennissen zijn. Geen wonder dat de Chinezen heer en meester zijn in die tak van sport! Al dat buitensporten is grappig om te zien. In Nederland zie je die bedrijvigheid veel minder in de publieke ruimte. We zijn natuurlijk wel meteen aan het lobbyen geslagen, want naast al die basketbalveldjes en tafeltennistafels móeten natuurlijk straatvoetbalcourts komen. De missie van een deel van onze aandeelhouders is dat China op voetbalgebied mondiaal mee gaat doen. Er is dus werk aan de winkel en het faciliteren van voetbalcourts is een logische stap. Hoe meer er geoefend wordt, hoe beter.
Na onze wandeling stond een bezoek aan het stadion van de stad op het programma. Dit stadion is bedoeld voor speciale (sport) events en als openbare sportruimte. Shaanxi Union speelt haar wedstrijden hier niet, omdat dit verkeerschaos is in de stad tot gevolg zou hebben. Het stadion ligt namelijk midden in de stad, omdat het voor iedereen bereikbaar moet zijn vanwege de publieke functie die het gebouw heeft.
Vervolgens hebben we een bezoek gebracht aan een museum vol traditionele kledingdracht voor de keizer en zijn entourage. De locatie was heel speciaal, want letterlijk op de plek van het museum stond vroeger een fabriek waar meer dan duizend jaar geleden de kleding van de keizer, de prinses en hun families werd gemaakt. In Xi’an ligt de oorsprong van het Chinese rijk en onder de grond ligt heel veel historie. Daarom is bouwen op veel plekken lastig, want het erfgoed moet natuurlijk beschermd worden. Er worden nog steeds behoorlijk wat archeologische vondsten gedaan. Zo is destijds bijvoorbeeld ook het terracotta leger ontdekt (gaan we vrijdag heen).
Het kantoor van Shaanxi Union was de volgende stop op onze route. Hier werken 60 mensen werken op verschillende afdelingen, zoals ticketing, commercie, marketing en communicatie. Ze doen gigantisch veel aan merchandise en aan de promotie hiervan via online kanalen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Er zijn Shaanxi-ijsjes, motorjacks, matrassen…. Letterlijk alles met clublogo. Elke dag zijn er livestreams over merchandise, voetbal en alles rondom de club. Ik heb flink wat van onze FC Den Bosch-merchandise artikelen aan staan prijzen (met vriendenkorting), dus wie weet wordt er binnenkort naast Shaanxi Union items wel FC Den Bosch-blauwwit verkocht. We hebben ook gekeken of we via hen of samen merchandise en bijvoorbeeld stadionstoelen kunnen inkopen.
Na opnieuw een traditionele (warme) Chinese lunch zijn we naar het nieuwe stadion van Shaanxi gegaan. Dat was indrukwekkend. Het stadion zou niet misstaan in de Champions League. Het kan straks 60.000 bezoekers herbergen en is bijna af. Het speelveld is overigens afkomstig uit Nederlands en is van echt gras. Alles klopt. De faciliteiten voor zowel de sporters, het publiek en de bedrijven zijn fantastisch.
Het eerste elftal gaat naast het stadion trainen, zodat ze het doel ‘spelen in dat stadion’ steeds letterlijk in het zicht hebben. Die gedachte herkennen we. Wij zeggen dat ook altijd tegen onze jeugdspelers: daar, in De Vliert, daar ga jij straks voetballen! Shaanxi speelt vanaf maart 2025 in hun nieuwe stadion.
Aansluitend hebben we naar de training gekeken van het eerste elftal. Ook dat was erg leuk. Bernard heeft zijn scouting-oog al laten vallen op twee jonge spelers in wie hij potentie ziet. Zondag wordt een grote wedstrijd voor de spelers en ook wij kijken daar naar uit. Uiteraard stond er weer een heerlijke Chinese avondmaaltijd klaar om de dag af te sluiten. De locatie was bijzonder. Het restaurant staat namelijk in een traditionele wijk waar veel inwoners zich hullen in orthodoxe kledingdracht en waar ook veel historische gebouwen staan. Bij terugkomst in het hotel heb ik nog even mijn Bossche mail bijgewerkt en rond 1.15 uur ging het licht uit. De talloze, opgedane indrukken kwamen vannacht nog voorbij. Het is een leerzaam bezoek en de band met onze Aziatische partners wordt hechter en verdiept zich. Van onze avonturen de komende dagen doe ik maandagochtend verslag.
Voor nu alvast een mooi weekend, we staan nog steeds bovenaan!
Tommie van Alphen