Dennis Gyamfi ambassadeur voor Jeugdfonds Sport & Cultuur

Jelle van Glabbeek Dennis Gyamfi en Jan de Leeuw

Dennis Gyamfi is de nieuwe ambassadeur van FC Den Bosch voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur ’s-Hertogenbosch-Vught. Hij is de opvolger van Wouter van der Steen, die in de zomer naar Helmond Sport vertrok.

Dennis is 21 jaar en heeft al een bewogen leven achter zich. Zijn ouders werden geboren en groeiden op in Ghana. Ze gingen naar Nederland, naar Leiderdorp. Daar werd Dennis geboren in 2001. Zijn ouders werkten als schoonmakers en er was thuis weinig geld. Op zijn zevende ging Dennis bij de voetbalclub, bij Meerburg.

Toen Dennis acht was, in 2009, verhuisde het gezin naar Londen. Zijn ouders dachten dat het levensonderhoud goedkoper zou zijn in Engeland. Ze gingen wonen in Hounslow, een arm stuk van Londen, in de buurt van Brentford. Ook dat waren moeilijke jaren voor het gezin van Dennis, vanwege de armoede. Hij bleek over voetbaltalent te beschikken want werd opgepikt door de Academy van Brentford FC, dat tegenwoordig in de Premier League speelt.

Leicester City

Op 14-jarige leeftijd ging Dennis naar de Academy van Leicester City FC. Deze club, waar ooit Gary Linneker furore maakte, moest een transfervergoeding van 250.000 pond betalen. Zijn ouders bleven achter in Londen en Dennis kwam in een pleeggezin in Leicester (Foster Parents). Hij miste zijn ouders enorm in die tijd en had vaak heimwee naar Londen. Dennis miste zijn ouders, zijn vrienden, de school en de wijk waar hij woonde in Londen. Hij vond het moeilijk bij zijn gastouders omdat er grote cultuurverschillen waren. Bijvoorbeeld wat betreft voedsel en etenstijd (gastouders 18.00 en Dennis 21.00 uur). Dennis speelde bij Leicester City in de onder 16, 18 en 23. Hij zat ook op de bank bij het eerste en trainde samen met Jamie Vardy, Emile Heskey en Riyad Mahrez.

’s Morgens ging hij naar school en dan werd hij ’s middags met een Mercedes opgehaald en naar het trainingscomplex van Leicester City gereden. Hij voelde zich als een koning. Dennis legde een aanbieding van een 4-jaars contract naast zich neer omdat hij inschatte vaak niet in de basis te staan.

Dynamo Zagreb

In 2018 vertrok Dennis naar Zagreb en ging spelen bij Dynamo Zagreb. Hij had een goed contract (drie jaar) en speelde bij een club die in de Champions League speelde. De clubmanager die hem naar Zagreb had gehaald, werd veroordeeld en ging de gevangenis is. Daardoor raakte Dennis zijn basisplaats kwijt. Hij speelde in het tweede elftal, onder andere met huidig Feyenoorder Ivanušec. Ook Ajax-speler Sutalo speelde bij Zagreb. Dennis woonde in een prachtig penthouse maar was toch niet helemaal happy in de stad.

FC Den Bosch

Begin dit jaar werd hij gecontracteerd door FC Den Bosch. Hij sloeg aanbiedingen van betere clubs af omdat hij hoe dan ook wilde spelen op zijn leeftijd. Bij FC Den Bosch voelt hij zich happy, hoewel hij het jammer vindt dat de resultaten achterblijven. “Football is life”, zegt Dennis, en dan is het lastig als het niet goed gaat met je club. Maar hij hoopt op betere tijden. Voor de rest geniet hij van Den Bosch en Nederland. Veel van zijn directe familie (zoals vader, moeder, zus, neven en nichten) wonen hier. Dus hij kan ze vaak opzoeken. “Holland is my home”, zegt Dennis.

Rolmodel voor kinderen

Dennis heeft op jonge leeftijd al enorm veel levenservaring. Hij heeft veel meegemaakt en is sneller volwassen geworden dan leeftijdsgenoten. Hij vindt het ontzettend belangrijk dat kinderen kunnen sporten en lid kunnen worden van een sportvereniging. Het heeft hem zelf heel veel gebracht en ontwikkeling gegeven. Op de sportvereniging leren kinderen communiceren, zegt Dennis. Ze leren te winnen en te verliezen, hun emoties te controleren, andere mensen kennen en met anderen omgaan. Het zorgt ervoor dat je als kind fit ben en  gezond. Bij de club leer je competitief te zijn, maar ook leer je er samen te werken met anderen, aldus Dennis

Uiteraard zei hij ‘ja’ toen de FC Den Bosch Foundation hem vroeg ambassadeur voor het Jeugdfonds te worden. Hoe je het ook wendt of keert, FC Den Bosch is de belangrijkste professionele sportorganisatie in Den Bosch. Dat geeft uitstraling, ook naar kinderen.

Hij wil een rolmodel zijn, een voorbeeld. Dennis voelt zich meer dan een voetballer. Hij wil van betekenis zijn voor mensen, voor kinderen die minder kansen hebben. Dennis wil kinderen motiveren, inspireren en enthousiasmeren.

Afgelopen jaren heeft Dennis zich ook al ingezet voor goede doelen in Kumasi, de tweede stad in Ghana. Daar woont veel familie van hem, veelal in armoedige omstandigheden. Zo gingen er in zijn tijd in Kroatië veel voetbalschoenen naar Ghana.